Roestvast staal

Roestvast staal kent veel vaste voordelen

Roestvast staal, ook wel RVS genoemd, is een metaal dat zeer geschikt is voor producten of onderdelen waar sterkte en duurzaamheid belangrijk zijn. Van keukenapparatuur en medische instrumenten tot machineonderdelen en industriële producten. HenF Lichtenvoorde is al jaren specialist in het fabriceren van RVS maatwerkproducten zoals drukvaten en tankbouw.

Wat is roestvast staal?

Roestvast staal, soms ook wel roestvrij staal genoemd, is een type metaal dat bestand is tegen roest en corrosie. RVS bestaat voornamelijk uit ijzer, chroom en vaak ook nikkel en molybdeen. De legering krijgt zijn corrosie- en roestbestendige eigenschappen door minstens 10,5% chroom toe te voegen. Het chroom in het staal zorgt ervoor dat het materiaal een dunne, onzichtbare laag chroomoxide op het oppervlak ontwikkelt. Deze laag beschermt het staal tegen corrosie en oxidatie.

Roestvast staal wordt in de volksmond ook wel roestvrij staal genoemd. Met beide benamingen wordt eigenlijk naar hetzelfde materiaal verwezen, namelijk roestvast staal. Roestvast staal is echter niet volledig roestvrij. RVS is roestvast, maar niet volledig roestvrij. Wanneer RVS slecht wordt onderhouden of niet wordt schoongemaakt, kan het gaan roesten. In het Engels wordt RVS stainless steel genoemd, wat verwijst naar de vlekbestendigheid van het materiaal, niet dat het roestvrij is.

78

Voordelen van roestvast staal

Roestvast staal kent door zijn speciale legering tal van voordelen die het een populaire keuze maken in verschillende toepassingen. Hier zijn enkele voordelen van roestvast staal:

Roestvast en corrosiebestendig

Roestvast staal is door de beschermende laag chroomoxide bestand tegen corrosie en heeft een hoge weerstand tegen roest. Door deze beschermende laag zal RVS ook niet verkleuren. Wanneer RVS aan zuurstof wordt blootgesteld, maakt het chroom continu een nieuwe beschermlaag aan. Zo blijft roestvast staal er altijd goed uitzien zonder te roesten of verkleuren.

Duurzaamheid en sterkte

Roestvast staal is een zeer sterk en duurzaam materiaal. Het heeft een lange levensduur en is zeer bestand tegen slijtage en hoge temperaturen. Daarnaast is RVS over het algemeen erg sterk en is het niet gemakkelijk te vervormen. Sommige soorten RVS zijn zelfs toepasbaar in zure en basische milieus.

Hygiëne

Het gladde oppervlak van roestvast staal is gemakkelijk schoon te houden en een slechte voedingsbodem voor micro-organismen. Het wordt daardoor ook veel gebruikt in sectoren met hoge hygiënische eisen, zoals de gezondheidszorg en de voedingsmiddelenindustrie.

Recyclebaar

Roestvast staal is volledig recyclebaar. Aan het einde van de levenscyclus van RVS onderdelen kunnen deze worden omgesmolten en opnieuw gebruikt. Het staal verliest geen kwaliteit of waarde, en is dus een milieuvriendelijke en economisch voordelige toepassing.

Esthetisch en tijdloos

Roestvast staal heeft een aantrekkelijke, eigentijdse uitstraling. Het glanzende oppervlak kan op verschillende manieren worden afgewerkt. Zo kan het worden gepolijst voor een glimmende uitstraling, waardoor het ook beter schoon te houden is. Roestvast staal kan ook mat worden geborsteld, waardoor het ook goed toepasbaar is in huishoudartikelen of interieurbouw.

Soorten roestvast staal

Roestvast staal bestaat dus ten minste uit 10,5% chroom, ongeveer 80% ijzer en vaak nog andere elementen zoals nikkel en molybdeen, maar er zijn veel verschillende samenstellingen mogelijk. Roestvast staal kent ondertussen veel verschillende soorten om aan de uiteenlopende eisen en toepassingen in verschillende industrieën te voldoen.

De meeste soorten RVS zijn austenitisch roestvast staal. Deze soorten bieden met name een uitstekende corrosiebestendigheid. Sectoren zoals petrochemie en offshore stellen hoge eisen aan corrosievastheid en sterkte. Hetzelfde geldt voor de constructie van machines en voor de voedingsmiddelenindustrie. Duplex roestvast staal is met de structuur van ferriet en austeniet daarom ook een uitstekend alternatief. Duplex RVS kent verschillende voordelen:

  • Beter bestand tegen de combinatie zout en warmte
  • Hoge rekgrens: meer dan het dubbele van standaard roestvast staal
  • Betere weerstand tegen spanningscorrosie

RVS voor meerdere branches en industrieën

Roestvast staal is verkrijgbaar in verschillende typen en samenstellingen, elk met hun eigen unieke eigenschappen. Hierdoor is het geschikt voor een breed scala aan toepassingen en sectoren. Roestvast staal wordt veelvuldig gebruik in onder anderen de farmaceutische industrie, transportmiddelenindustrie en zuivelindustrie. HenF produceert diverse roestvast stalen oplossingen en halffabricaten. Zo wordt roestvast staal ook gebruikt voor RVS drukvaten en RVS tankbouw.

RVS maatwerkoplossingen

Tegenwoordig zijn veel gebruiksartikelen, constructies en machines uitgevoerd in roestvast staal. Dat is ook geen wonder, want RVS leent zich goed voor verschillende bewerkingstechnieken. Zo kan roestvast staal gemakkelijk worden geknipt, gelast, vervormd, gefreesd en geconstrueerd worden. Bent u op zoek naar roestvast stalen maatwerkoplossingen? HenF Lichtenvoorde is met meer dan 20 jaar ervaring een betrouwbare producent van RVS oplossingen.

U kunt bij ons terecht voor de productie van onderdelen en halffabricaten in RVS en Duplex. Wij beschikken over gecertificeerde lassers en een modern machinepark. RVS kan op maat worden gesneden met behulp van een laser. De kwaliteit van ons laswerk wordt gewaarborgd door het maken van unieke röntgenfoto’s van het laswerk.

Op zoek naar een specialist in roestvast staal?

Bent u op zoek naar een specialist in roestvast stalen oplossingen? Dan helpt HenF Lichtenvoorde u graag verder. U kunt direct een vrijblijvende offerte aanvragen. Heeft u vragen over onze diensten of wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. U kunt ons bellen via +31 544 356080 of u kunt ons mailen naar info@henf.nl.

Direct mailen Offerte aanvragen
Plaatwerk

Wat is het verschil tussen austenitisch en duplex roestvast staal?

Austenitisch roestvast staal is het meest voorkomende type en staat bekend om zijn geweldige corrosiebestendigheid en bewerkbaarheid. Het bevat vaak nikkel en is niet magnetisch. Duplex roestvast staal combineert de voordelen van austenitisch en ferritisch staal, wat het sterker maakt en beter bestand tegen spanningscorrosie en chloridecorrosie. Duplex staal is ideaal voor zware industriële toepassingen dankzij de hogere rekgrens.

Hoe wordt roestvast staal gerecycled en wat zijn de voordelen?

Roestvast staal is 100% recyclebaar zonder kwaliteitsverlies. Aan het einde van zijn levenscyclus kunnen RVS-onderdelen worden omgesmolten en opnieuw worden gebruikt. Dit maakt het een milieuvriendelijke keuze, omdat het bijdraagt aan afvalreductie en de circulaire economie. Recycling bespaart ook energie en grondstoffen, wat het zowel economisch als duurzaam voordelig maakt.

Waarom HenF voor RVS-producten?

HenF is de specialist in roestvast staal met meer dan 20 jaar ervaring en geavanceerde technologieën. We hebben gecertificeerde lassers en een modern machines, wat zorgt voor precisie en kwaliteit. Uniek aan ons is het gebruik van röntgenfoto’s om de kwaliteit van het laswerk te waarborgen. Daarnaast bieden we flexibele, klantgerichte oplossingen voor diverse industrieën, zoals de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie. Neem vandaag nog contact op!

Hoe houd ik roestvast staal roestvrij?

Roestvrij staal in topconditie houden is makkelijker dan je denkt! Regelmatig schoonmaken met milde zeep en water doet al wonderen. Vermijd schurende schoonmaakmiddelen, en zorg ervoor dat je het oppervlak goed droogt na het schoonmaken. Voor hardnekkige vlekken kun je een speciaal RVS-reinigingsmiddel gebruiken. En pas op met corrosieve stoffen zoals zout water of agressieve chemische middelen; spoel die goed af als je ze toch gebruikt.