Er zijn verschillende soorten laswerk in de wereld van metaalbewerking. Welke lastechniek wordt gebruikt en waarom, hangt af van het materiaal en de toepassing. Sommige technieken zijn makkelijker uit te voeren dan anderen en ze kennen ieder hun eigen voor- en nadelen. In deze blog bespreken we de verschillende manieren van lassen en welke techniek wanneer wordt gebruikt.
Soorten lassen en lasverbindingen?
Lassen is een techniek in de metaalbewerking waarmee materialen permanent en stevig aan elkaar worden verbonden. Er zijn verschillende soorten lassen met ieder een ander soort lasverbinding. Waar de ene verbinding meer techniek vereist van een lasser dan een ander, zijn sommige lastechnieken juist makkelijker maar minder netjes. Het is belangrijk om de juiste lasmethode toe te passen om van de voordelen van de soorten lassen te profiteren. Daarom leggen wij graag een aantal verschillende soorten lassen aan u uit.
TIG-lassen
TIG-lassen, wat staat voor Tungsten Inert Gas lassen, is een veel voorkomende lastechniek die kan worden toegepast op staal, RVS en aluminium. Het grootste voordeel van TIG-lassen is dat deze techniek veel controle over het lasproces biedt. Deze manier van lassen wordt daarom vaak toegepast wanneer de lasnaad uiteindelijk zichtbaar blijft. Deze lastechniek vergt daarom wel een ervaren lasser en veel precisie. Een ander voordeel is dat er bij deze manier van lassen geen spetters vrijkomen en dat het goed toe te passen is op dunne materialen.
MIG/MAG-lassen
MIG- en MAG-lassen zijn twee van de meest voorkomende lastechnieken. Bij deze methode wordt een continue draad als elektrode gebruikt, die smelt en de metalen op die manier met elkaar verbindt. Deze soorten laswerk lijken veel op elkaar maar werken inhoudelijk net iets anders. Bij MIG-lassen wordt een inert gas gebruikt, terwijl bij MAG-lassen een actief gas wordt gebruikt. Beide soorten zijn erg populair door de snelheid en efficiëntie, maar kunnen wel alleen in een gesloten omgeving worden gebruikt. Windvlagen kunnen namelijk voor oxidatie in de lasverbinding zorgen waardoor de lasnaad minder mooi en minder sterk is.
Autogeen lassen
Deze lastechniek is niet meer zo populair als vroeger maar het is nog steeds een veelzijdige methode. Bij autogeen lassen wordt gebruikgemaakt van een vlam die wordt geproduceerd door een brander en een mengsel van zuurstof en acetyleen. Deze techniek kan daarom ook worden gebruikt om metaal te snijden of te solderen. Deze manier van lassen vereist twee handen en precisie waarvoor vaak een training of diploma nodig is.
RVS Lassen
Voor het lassen van RVS kunnen verschillende soorten lassen worden gebruikt. RVS is een populair materiaal in de productie van onderdelen en halffabricaten. RVS lassen vergt vaak veel kennis van de toepassing én het materiaal. Afhankelijk van de toepassing kan een vakbekwame lasser kiezen welke soort lassen wordt gebruikt. RVS lassen kan bijvoorbeeld door middel van TIG-lassen, MIG-lassen of MAG-lassen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Schakel dan een specialistisch bedrijf zoals HenF Lichtenvoorde in voor uw laswerk.
Neem contact op
Bent u op zoek naar een gespecialiseerd bedrijf dat beschikt over gecertificeerde lassers? Neem dan contact met ons op. HenF Lichtenvoorde heeft goed opgeleide lassers in dienst voor alle soorten lassen. U kunt ons bereiken door te bellen naar +31 544 356080 of mailen naar info@henf.nl.